Profil
Hakkında
Etkili İletişim Becerileri ve Yapılan Hatalar
Toplum içinde yaşamanın temel faaliyetlerinden birisi iletişimdir. İletişim sözlü veya sözsüz en az iki kişiyle yapılan, kişinin etrafından gelen mesajları anlama çabasıdır. Hepimiz duygularımızı, düşüncelerimizi, isteklerimizi, sorunları çözüme kavuşturmayı isteriz. Bunları yaparken jest ve mimikleri, beden dilini, kelimeleri, ses tonu gibi etkenleri kullanırız. Biz ne anlatmak istersek isteyelim karşı tarafın anlamlandırdığı kadarızdır. Bu sebeple iletişim kurarken etkili iletişim becerilerini göz önüne alarak iletişim sürecini devam ettirmeliyiz. Biz ne kadar sağlıklı, doğru iletişim kurarsak karşı tarafla olan bağımız o kadar güçlü olacaktır. Etkili iletişim becerileri nelerdir? Nasıl etkili iletişim kurmalıyız? Gelin birlikte öğrenelim.

Etkili iletişim becerileri nedir?
İletişimin amacı sorunlarımızı çözmek ve ihtiyaçlarımızı karşılamaktır. İletişim kurarken ya savunmacı, saldırgan davranırız ya da pasif ve etkisizizdir. Bu tarz iletişimde anlaşılmadığımızı ve anlamadığımızı hissederiz. İletişim esnasında girişken, sorun çözme odaklı ilerleyen bir tavır takındıysak daha etkili iletişim kurarız.
Kullandığımız kelimeler aracılığıyla etkili olmak istiyorsak öncelikle kararlı olmalıyız. Konuya nasıl gireceğimizi, hangi kelimeleri kullanacağımızı bilmeliyiz. Kullandığımız kelimeler ile beden dilimiz aynı orantıda olmalı ki ne istediğimizi açıkça karşı tarafa yansıtabilelim. Dikkatimizi karşı tarafa verip konuya odaklanmalıyız. Aksi takdirde iletişim sağlam temeller üzerine kurulmayacaktır. Etkili iletişimin önemini fark etmemiz, sağlıklı iletişim kurmanın diğer yolları ise şunlardır;
· Karşı tarafı etkin ve ilgiyle dinlemek,
· Kendini tanımak ve doğru şekilde ifade etmek,
· Açık ve anlaşılır konuşmak,
· Uzlaşmacı ve hoşgörülü olmak,
· Samimi, içten, güvenilir ve doğru üslup benimsemek,
· Göz teması kurmak,
· Beden dilini ve ses tonunu ayarlamak,
· Eleştirilere karşı açık olmak,
· Empati yapmak,
· Karşı tarafa da söz hakkı tanımak,
· Sonuç odaklı konuşmadan kaçınmak,
· Tüm odağını karşı tarafa vermek.
İletişim Kurarken Yapılmaması Gereken Hatalar
İletişim kurma esnasında çoğumuz bazı hatalar yaparız. Bu hatalar ise karşı tarafa kendimizi tam anlamıyla yansıtamadığımız sonucunu gösterir. Biz ne kadar samimi yaklaşırsak yaklaşalım o hatalarımız bizi hep yanlış iletişime sürükler. Karşı tarafla aramızdaki bağ zedelenir ve sağlıklı iletişimden bir hayli uzaklaşırız. İletişim kurarken yapmamamız gereken hatalar vardır ki etkili, doğru bir iletişim kurabilelim. Örneğin, biz karşı tarafla göz teması kurmadığımız, başka yerlere veya başka bir şeyle oyalandığımızda karşımızdakine odaklanamayacağız ve konuya adapte olamayacağız. Böylelikle iletişim bağımız zedelenmeye başlayacaktır. Bu tip hatalardan uzak durmalıyız. Yapılan hatalara dikkat etmemiz gereken diğer maddeler ise şunlardır;
· Emir vermek,
· Tehdit etmek,
· Uyarmak,
· Konu dışına çıkmak,
· Öğüt vermek,
· Eleştirmek,
· Yargılamak,
· Suçlamak,
· Alay etmek
· Sinirli, mutsuz ruh haliyle dinlemek,
· Söz kesmek,
· Önyargılı olmak.
İnsanlar varoluşundan beri iletişim kurma ihtiyacı hissetmektedir. Yukarıdaki maddelere dikkat ettiğimiz, dışarıya ışık saçıp enerjili, güler yüzlü olduğumuz sürece iletişim bağımız güçlenecek ve etkili iletişim kurabileceğiz. Karşınızdaki kişiye kendinizi açıkça ve kurallara uyarak ifade ettiğiniz zaman karşı taraf ne kadar zıt olursa olsun sağlıklı iletişim kurmayı başaracaksınız.