top of page

Renklerin Bilinçaltı Üzerindeki Etkisi


Hayatımızın her alanında yer alan renklerin aslında bizlere ne tür mesajlar verdiğini, renk seçimlerimizin kimi zaman karakterimizi yansıttığını ve bizi olumlu veya olumsuz etkilediğini biliyor muydunuz? Örneğin yalnızca bir renkle uzun yolculuklara çıkabilir, anılarınızın kapılarını çalabilirsiniz. Tokken acıkabilir, hayallerinizi süsleyebilir, en sivri yerlerde dolaşabilir veya kendinizi en dipte hissedebilirsiniz. Bu durum da bize farkında olmadan renklerin etkisi altında olduğumuzu göstermektedir. Sadece bizler için değil; kimliklerini temsil etmeleri ve algıyı etkilemeleri nedeniyle kurumlar açısından da büyük önem taşıyan renkler, kurumların sembolü haline dönüşmektedir. Peki, hangi renk ne söyler, psikolojik etkileri nelerdir? gelin birlikte bakalım.

KIRMIZI:

Mutluluğun, maceranın, tutkunun ve aksiyonun temsili olarak nitelendirdiğimiz kırmızı rengi; canlılık ve dinamizm ile ilgili bir renktir. Fiziksel olarak; insan vücudunu harekete geçirip sinirleri uyarır, kan basıncını ve nabzı arttırır, koku alma duyusunu keskinleştirir. Duygusal olarak ise azmin ve kararlılığın göstergesidir. İştah açıcı özelliğe de sahiptir ve bu nedenle hazır yiyeceklerin logosunda çoğunlukla kırmızı renk kullanılır. Kırmızı rengini sevenler genellikle alçakgönüllü, kendine güvenen, iletişimi güçlü ve hareketli kişilerdir.

MAVİ:

Gökyüzünün, geniş ufukların, denizin ve sınırsızlığın simgesidir. Huzuru temsil eder, sakinleştirir, güvenilirlik hissi sağlar ve üretkenliği arttırır. Firmaların çoğu, güvenilirliği temsilen logolarında mavi rengini kullanmayı tercih ederler. Mavi rengi; insan vücudunda boğaz kısmını yansıtan bir renktir. İştah azaltıcı özelliği vardır, bu nedenle hazır yiyeceklerin logolarında kullanılmazken; diyet ürünlerinin yazı ve logolarında kullanılır. Mavi renginin vücut üzerinde etkileri de vardır. Sağlık açısından ateşi düşürücü ve ağrı azaltıcı özelliği vardır. Araplar, mavinin kan akışını yavaşlattığına inanırlar; bu nedenle nazar boncuğunun rengi mavidir. Batı da intihar girişimlerini azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyandığı görülmüştür. Bu rengi sevenler sabırlı, düzenli, düşünceli, içsel gözlemi sık yapan bireylerdir.

BEYAZ:

Masumiyetin, güvenilirliğin, sürekliliğin ve başarının göstergesi olmakla birlikte; açıklığı, doğruluğu, şeffaflığı ve aydınlığı simgeleyen renktir. Beyaz rengi, birlikte kullanıldığı renkler ile güçlenir. Başlangıçların ve barışın rengidir. Çoğunlukla sağlık ve giyim sektöründe kullanılır.

SARI:

Hüznün ve özlemin rengi, geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin sembolüdür. Zekâ incelik ve pratikle ilgili bir renktir. Zihin açıcı bir özelliğe sahiptir. Öğrenme sürecinde pozitif bir hava yaratması ve iletişimi ilerleten etkisinin olması açısından; çocukların oyun alanlarında ve ders çalışma odalarının aydınlatma alanında sarı renk tercih edilir. Yemek ve ev ürünleri sektöründe oldukça kullanılmaktadır.

YEŞİL:

Sarı ve mavi renginin karışımı sonucunda mevcut olan yeşil rengi, az da olsa bu iki rengin özelliklerini taşımakla birlikte tabiatın doğanın ve ilkbaharın rengidir. Doğanın bizleri rahatlatan, dinlendiren özelliği olduğu gibi; yeşilin de rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği vardır. Uyum ve güven verici etkiye sahiptir. Yeşil rengi, İslam ülkelerine göre 'Cennetin Rengi' olması sebebiyle kutsal bir renktir. Paylaşımın, işbirliğin, uyum ve cömertliğin göstergesidir.

KAHVERENGİ:

Doğallığın, sadeliğin, dostluğun; dayanıklılığın ve rahatlığın sembolüdür. Gerçekliğin, plan ve sistemin rengidir. Zihinsel gerginlikleri azaltır, kronik yorgunluğu ortadan kaldırır; uyku durumunda insanı rahatlatır. Aynı zamanda insanı hızlandırır. Bu nedenle lokanta ve diğer yemek mekanlarında iç dizayn rengi olarak kahverengi tercih edilir.

MOR:

Gizem, özgürlük ve ihtişam anlamına gelir. İmparatorluğun, asaletin, lüksün ve zenginliğin simgesidir. Bağımsızlık ve sezgiyi gösterir. Mor rengi, duyarlı, hayal kurmayı seven, iyi dinleyici özelliğine sahip bireylerin rengidir. Beynin problem çözme alanını ve yaratıcılığını uyandırır. İnsanlar, ürperme, korku, stres veya kendini güvende hissetmediği zamanlarda mor rengini tercih ederler. Mor rengi, bilinçaltında insanları korkutan bir özelliğe sahiptir.

TURUNCU:

Duyguların ve heyecanın rengidir. Sosyalleşme duygularını harekete geçirir. Turuncu renginin; enerji, fiziki canlılık, dinamik kuvvet gibi özellik verici yanı mevcuttur. Sosyal yaşam anlamına da gelmekte olan turuncu rengi; coşku, cesurluk ve neşe duygularını da harekete geçirir. Deprem olaylarında veya doğal afetlerde kurtarıcılar turuncu renkte tulum giyerler. Bu eylemdeki amaç; cesaret ve heyecan vermek, duyguları pozitif yönde etkilemektir. Turuncu rengi; aynı zamanda iştahı harekete geçiren, tat alma duyusunu tetikleyen bir renktir. Cana yakın, girişken ve hevesli bireylerin tercih ettiği renk, turuncudur.

PEMBE:

Hayallerin rengi olarak nitelendirilen pembe rengi; rahat hissettiren ve dinlendiren bir renk olma özelliğine sahiptir. Ek olarak; uyumun, neşenin, şirinliğin, sevginin ve mutluluğun simgesidir. Pembe rengi, sağlıklı olmanın ve daima genç kalmanın ifadesidir.

LACİVERT:

Sonsuzluğun ve otoritenin simgesidir. İş adamlarının en çok tercih ettiği renktir. Lacivert rengini tercih edenler, kendilerini daha karizmatik ve inandırıcı özelliğine sahip hissederler; insanlar üzerinde başarılı ve güçlü imajı bırakırlar.

GRİ:

Beyaz ve siyahın karışımından meydana gelen bu renk, gözün en rahat algıladığı renktir. Hüznü, heyecansızlığı, tutuculuğu, sıkıntılı duyguları ve depresyonu ifade eder. Yoğun olarak kullanıldığı ortamlarda, bunaltıcı ve ciddi bir hava mevcut olduğu gözlemlenmiştir. Gri rengi, hareketsizlik ve yaşlılığın rengi olarak kabul edilir.

SİYAH:

Gücü, tutkuyu ve resmiliği simgeler. Duyguları bastırıcı, hapsedici etkisi vardır. Hüznün, ölümün, karamsarlığın; ağırlığın ve ciddiyetin rengi olarak bilinir. Kararların daha kolay alınmasına yardımcı olan bir renktir çünkü aydınlık insanların dikkatinin dağılmasına ve düşüncelerini toparlayamamasına neden olur. Bu nedenle de Einstein, konsantre olabilmek için perdelerin renginin siyah olduğu, gün ışığının olmadığı bir odada çalışmayı tercih etmiş. Hırslı, inatçı ve şartları zorlayan bireylerin siyah rengi sevdiği gözlemlenir.

TURKUAZ:

Üst düzey değişimi ve dönüşümü simgeler. Mekânlarda canlılık ve ferahlık yayar ve daha geniş gösterir. Olumsuzluğa, yaşamdan korkmaya ve çekingenliğe neden olan bir renktir.



bottom of page