top of page

Motivasyon Yazısı Nasıl Yazılır?




Herkese merhaba

Geçenlerde motivasyon yazısı yazmam gerekiyordu. İlk duyduğumda motivasyon yazısı da neymiş? Bunu yazınca karşıdaki kişiyi motive mi edeceğim? Edeceksem nasıl edeceğim, nasıl yazacağım? gibi aklımı kurcalayan sorular vardı. Ama bir üniversite öğrencisinin bilmesi gereken önemli bir konu olduğunu düşündüğüm için benim gibi diğer üniversiteli arkadaşların da bilgilenmesi adına bu yazımda motivasyon yazısının nasıl yazıldığını kaleme almak istedim.


Motivasyon yazısı başvuru yapmış olduğunuz bir iş ve staj için ya da okula kendinizi tanıtmak için yazılan bir yazıdır. Başvuru yaptığınız projeye, işe ve staja, okula sizi almaları konusunda fikir oluşturmak için yazılır. Öz geçmişin ayrıntılı olarak yazılmış halidir. Ama öz geçmişte yazmış olduğunuz bilgileri motivasyon yazısında yazmayın.




Yazıya güzel bir hitap ile giriş yapın. İlk paragrafa samimi ve güçlü bir giriş ile başlayabilirsiniz. Adınızı ve soyadınızı, yaşınızı, mesleğinizi, nerede yaşadığınızı veya nereli olduğunuzu yazarak kendinizi kısaca tanıtın.


İkinci paragrafta deneyimlerinizden, gönüllü olarak yapmış olduğunuz projelerden, katılmış olduğunuz toplulukları ve buralarda hangi görevleri aldığınızı yazabilirsiniz. Bir projeye katılıyorsanız niye bu projeyi seçtiğinizi size ne yarar sağlayacağını, sizin hangi katkıları sağlayacağınızı yazabilirsiniz. Staj veya iş başvurusu yaptıysanız niye o kurumu - işletmeyi seçtiğinizi, sizin onlara ne katacağınızı, beklentilerinizi, olumlu ve olumsuz yönlerinizi yazabilirsiniz. Farklı ilgi alanlarınız varsa onları da ekleyebilirsiniz.


Sonuncu paragrafta ise veda cümlesiyle birlikte adınızı ve soyadınızı, iletişim bilgilerinizi eklemeyi unutmayın. Yabancı dilinizin iyi olduğunu göstermek için yabancı dilde yazmanız da fayda sağlar.


Son olarak farklı başvurulara ve pozisyonlara aynı öz geçmişi götüremediğimiz gibi motivasyon yazısı konusunda da farklı başvurulara aynı motivasyon yazısını götüremeyiz. Hatırlatmadan geçmek istemedim :)

Başvuru yapan herkese şimdiden bol şans diliyorum. Olur da aklınızda soru işareti kalır, bunun için sizlere bir motivasyon yazısı bırakıyorum hemen aşağıya :)

Ben, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2012-2013 mezunlarından (adınız soyadınız). Meslek hayatıma stajyer avukat olarak devam etmekteyim ve adliyede süregelen stajımın beşinci ayındayım


Yaşar Üniversitesi'ndeki son yılımda, mezuniyetimin ardından neler yapacağım konusunda çeşitli kararlar aldım. Aileden gelen ticaret aşkı, hukuk sevdası okulumun bana kazandırmış olduğu büyük düşün vizyonu sonucunda uluslararası ticaret hukuku alanında uzmanlaşmam gerektiği kanısına vardım.


Uluslararası hukuk alanında verimli ve çağdaş işler yapabilmem için birçok konuda eksik olduğumu fark ettim. Her şeyden önce artık bir dünya dili haline gelen İngilizce konusunda yeterli değildim. Hele ki mesleki İngilizce konusunda eğitim dönemim süresince okulumun sağladığı imkanların dışına çıkmıştım. Mezun olur olmaz Londra'daki Kings College Legal English kursuna kaydoldum. İngilizce hukuk üzerine altı hafta boyunca almış olduğum bu eğitim, İngilizceye olan bakış açımın değişmesine ve kendimi dil açısından nasıl geliştirmem gerektiği konusunda bilinçlenmeme katkı sağladı.


Peki, dört yıllık eğitim hayatım boyunca hukuk çerçevesinde anlamaya çalıştığım uluslararası ticaret neydi, nasıl yapılırdı, ayrıntılarında neler saklıydı? Uluslararası ticareti bilmeyen bir uluslararası ticaret hukukçusu olmak oldukça mantıksızdı. Bu nedenle hiç yoktan uluslararası ticaretin genel hatlarını anlayabilmek adına ikinci üniversite kontenjanından 2013-2014 eğitim öğretim yılında, Açık Öğretim Üniversitesi Dış Ticaret ön lisansına kaydoldum.


Öğrencilik hayatında öğrenmiş olduğum en önemli şey, hukukun uçsuz bucaksız bir deniz olduğudur. Her ne kadar fakültemden dört yılda burslu olarak mezun olmuş olsam da her hukukçunun söylediği gibi bu dört yıllık eğitimin yeterli olmadığı kanısındayım, Özel hukuk alanında kendime bir şeyler katmak çok sevdiğim bir hocamın dediği gibi "İzmir'de bulunan 3000 sıradan avukata ek 3001. avukat olmamak için yüksek lisans başvuru formunda iki farklı tercih yapmış bulunmaktayım.


Yukarıda da belirttiğim üzere burslu mezun olduğum okulumda "İngilizce Uluslararası Ticaret ve Finans Yüksek Lisans Programında" veya Borçlar ve Ticaret hukuku derslerinden dolayı "Özel Hukuk Yüksek Lisans Programında eğitim almak istiyorum.


(Adınız Soyadınız)


Kaynakça:

https://www.hangiuniversitehangibolum.com/makale/motivasyon-mektubu-nedir-nasil-yazilir-1543096960#:~:text=Motivasyon%20Mektubu%20Nas%C4%B1l%20Yaz%C4%B1l%C4%B1r%3F,ve%20soyad%C4%B1n%C4%B1z%C4%B1%20vererek%20kendinizi%20anlat%C4%B1n.


#motivasyonyazısı #motivasyonyazısınasılyazılır


bottom of page