top of page

Hult Prıze Nedir?

Herkese merhaba arkadaşlar, bu yazımda sizlere Hult Prize hakkında bilgi vereceğim ve Selçuk Üniversitesi Halkla İlişkiler Topluluğu’nun üyesi Zeynep Özkara ile kısa bir röportajımız olacak.

 

Hult Prize nedir?

2009 yılında kurulan "Öğrencilerin Nobel Ödülü" olarak da bilinen Hult Prize 1000’den fazla üniversitede binlerce öğrencinin projelerini, fikirlerini tanıtabileceği bir sosyal girişimcilik yarışmasıdır.


Hult Prize ve Türkiye

İlk olarak 2016 yılında Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden olan Koç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ'de düzenlenmeye başlamıştır. 2017 yılında Hult Prize Türkiye ekibinin kurulmasıyla ise Enerji Dönüşümü başlıklı vakaya yönelik 150 sosyal girişim projesine ve 20 takıma bölgesel finallerde fikir sunma hakkı tanınmıştır. 2021 yılının meydan okuma konusu ise "Değişim İçin Yiyecekleri Bir Araca Dönüştürmek" oldu.

 


Hult Prize' yarışmacısı Zeynep Özkara ile yaptığım röportajı sizler için buraya bırakıyorum, iyi okumalar dilerim.

 

Röportör: Hult Prize 2021 yılı proje konusu hakkında bilgi verir misiniz?

Zeynep Özkara: Bu yılın konusu yiyecekleri hayatta kalmak amacıyla ve israfın önlenmesi için ve hayatta kalmak amacı dışında değişim ve refaha dönüştürmek üzereydi. Projemizin binlerce kişiye iş imkanı sağlayarak, işletmeleri güçlendirecek, yoksulluğu azaltacak düzeyde olması önemli unsurdu. Bunlar dışında BM'in belirlediği 7 kalkınma amaçlarına katkıda bulunulmalıydı.


Röportör: Hult Prize katılım şartları hakkında temel bilgi verir misiniz?

Zeynep Özkara: Hult Prize yarışmasını Selçuk Üniversitesi'ne gelmesini sağlayan Elektrik Elektronik Mühendisliği 2. sınıf öğrencisi Rüveyda Şahin arkadaşımız oldu. İlk olarak elbette kampüste eğitim almanız gerekmektedir. On – Campus etkinliği olarak geçtiği için başka bir üniversiteden katılım sağlayamıyorsunuz. 3 – 4 kişilik bir ekibiniz ve bir de o senenin konusuyla alakalı fikriniz olması yeterli.


Röportör: Başka girişim yarışmaları varken neden Hult Prize? Ve katılmaya nasıl karar verdin?

Zeynep Özkara: Bu projeyi ilk olarak grubumuzu kurup Gıda Mühendisliği, Dış Ticaret ve Uluslararası Ticaret bölümündeki arkadaşlarımızla bir konu belirledik. Ve bu konu sorunlar nedeniyle ortaya çıktı. Bu projeye katılma sebebimiz tamamı ile bizim aradığımız şartlara uyan bir proje olduğu için.


Röportör: Projen şuan hangi aşamada ve bu süreçte neler yaşadın? Bu yarışmaya katılmak isteyip yabancı dil konusunda sorun yaşayanlara ne söylemek istersin?

Zeynep Özkara: Projem bitti sonuçların da kısa bir süre sonra gelmesini bekliyoruz. Aslında dil konusunda benim de çok çekincem vardı ama her yarışmacının yanına onun dilini konuşan birer yetkili atıyorlar.


Röportör: Bana zaman ayırıp değerli tecrübelerini aktardığınız için teşekkür ederim.

Zeynep Özkara: Beni ağırladığın için teşekkür ederim, çok güzel ve keyifli bir röportajdı.


#girişimcilik #proje #hultprize #pr #bm #kalkınmaamçları #değişim #sosyalgirişim #kalkınma #selçuküniverstesi

bottom of page