top of page

Ege'nin İncisi; Kuşadası


Merhabalar herkese :)

Pandemi sonrası tatil yapalım, huzurla kafamızı dinleyelim, Ege'ye doğru gidelim ama Çeşme ve Bodrum' dan farklı olsun diyorsanız, gelenlerin tekrar geldiği doğası, havası, deniziyle tatilcilerin çok beğendiği ve tatil listenize ekleyebileceğiniz memleketim Aydın Kuşadası'nda sizlerle evde otururken kısa bir tur atalım mı? Haydi önce kısaca bir tarihçesine bakalım :)

Kimler tarafından ne zaman kurulduğu belli olmasa da Neopolis adıyla Efes'e bağlı olarak M.Ö. 9.yüzyılda İyonlar'ın hakim olduğu bu şehir, Büyük Menderes ve Gediz Nehri arasında İyonya adı verilerek kurulmuştur. İyonya Devleti kurulmadan önce Lelegler, Yunanlar geldikten sonra Aioller kavmi burada hakimiyet sürdürmekteydi. İyonlar, tüccarlık ve denizcilikle uğraşarak zenginleşmişler. İyon kolonileri olarak 12 şehir kurmuşlar. Antik Çağ'a gelindiğinde Neopolis adıyla anılan Anadolu'nun Akdeniz' e açılan limanlarından biri olmuştur. (Hani gezilecek yerler? diye tarih okumayı sevmeyenleri duyar gibiyim biraz daha sabredin :D)

Yeni sanat ve kültür anlayışının olduğu Helenistik Çağ'da Efes, Milet, Priene, Didim ünlü şehirleri olmuştur. Günümüzde ise Kuşadası bu ismini, Kuşadası'nın simgesi ve tarihi kalesi olan Güvercinada Kalesi'nden almıştır. Bu kale Bizans Dönemi'nde kıyıları koruyan karakol olarak, Venedik ve Osmanlı Dönemi'nde ise askeri üs olarak kullanılmış, Kuşadası'nın simgelerinden biri haline gelmiştir. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girmiştir.


Kuşadası'nda Görülmesi Gereken Yerler

El heykeli: Kuşadası'nın önemli bir simgesidir. Güvercinlerin üstüne konduğu bir heykeldir.


Sadrazam Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı: Kuşadası iskelesine yakındır. 1618'de Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yapılmıştır. Günümüzde ise restore edilmiş, otel ve turistik tesis olarak kullanılmaktadır.


Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı: Kuşadası'na gelenlerin Güzelçamlı'daki bu milliparkı görmeden gitmemelerini tavsiye ederim. Millipark içinde doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Berrak koylarında yüzebilir, piknik yapabilirsiniz. Milliparkta aynı zamanda nesli tükenmekte olan birçok yabani hayvan, kuş türleri ve endemik bitki türleri bulunmaktadır.

Yılancı Burnu: Palmiye ağaçları ve berrak suları ile güzel bir ortam olan Güvercin Adası'nın hemen arkasındaki yarımadadır. Bir zamanlar Neopolis antik kentinin kurulduğu yer olduğuna inanılır. Bugün yarımadanın özel bir plaj kulübü ve halka açık başka bir yüzme alanı var. Beach club dışında hiçbir tesis bulunmuyor.

Zeus Mağarası: Millipark girişinde bulunan yaklaşık 15 metre derinliğe sahip bu mağara, buz gibi suda yüzmeyi sevenlerin beğeneceği bir yer diye düşünüyorum.



Kuşadası'nın Lezzetleri

Kuşadası'nda çiftçiler zeytin, incir, narenciyeden geçimini sağlar. Ege olur da zeytinyağlılar olmaz mı? Yurdun dört bir yanından insanların görünce "Bu da hiç yenir mi?" diyeceği Egeliler'in olmazsa olmaz dedikleri ot türleri vardır. Çoğunlukla Girit göçmenlerinin doğadan topladıkları otlarla zeytinyağlı salatalar, ot kavurmaları, börek içleri ya da etle pişirilen hafif yemekler tüketilir. Şevketi bostan yemeği, turp otu salatası, arapsaçı yemeği ve arapsaçı kavurması bu yemeklerden bazılarıdır.


( Şevket- i Bostan yemeği )

( Turp otu salatası)

( Arapsaçı yemeği )


Biz nerelerde yemek yiyebiliriz? diye sorarsanız eğer güne güzel bir kahvaltıyla başlayalım diyorsanız Yaylaköy'ün güzel manzarasında bulunan bir kahvaltı salonunda (en bilindik yer Yılmaz'ın Yeri) ya da Soğucak Günbatımı Restaurant'da kahvaltınızı yapabilirsiniz .

Akşam yemeğinde de balığımızı yiyelim biraz da keyif yapalım diyorsanız eğer Kumsal Restaurant'ı tercih edebilirsiniz.


Umarım bu kısa gezimi beğenmişsinizdir. Artık yazları çıkın çıkın görmeye geliverin gari :D.

Kaynakça

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Ku%C5%9Fadas%C4%B1

https://akademik.adu.edu.thttps://akademik.adu.edu.tr/fakulte/turizm/default.asp?idx=343330


bottom of page