BM KADIN BİRİMİ VE TÜRKİYE
BM'nin cinsiyet eşitliği konularına ilişkin faaliyetlerini sürdürmek ve yönlendirmek için gerekli bir birim olmadığı için küresel ölçekte toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etme çabalarında ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldı. 2010 yılının Temmuz ayında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadınların Güçlendirilmesi'ni bu tür zorluklara yönelik olarak oluşturdu. Daha önce cinsiyet eşitliğine odaklanmış olan dört ayrı
birim de BM Kadın Birimi altında birleştirildi. BM Kadın Birimi, Avrupa ve Orta Asya Bölge Ofisi 2014 yılında İstanbul'da kuruldu. BM Kadın Birimi, 2012’den beri Türkiye'de de aktif faaliyetler göstermektedir.

Çoğumuz için zor geçen 2020 yılı, kadın haklarının da en çok ihlal edildiği yıllardan birisi oldu. Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçmede büyük rol oynayan BM Kadın Birimi ile geçtiğimiz yılda pek çok farkındalığa ve projeye imza attı. Sizler için bunların bazılarını derledim:
Şiddete Hayır Projesi

İlk kez 2016 yılında Kadına Şiddete Hayır Manifestosu’nu yayınlayarak ülke çapında bir bilinçlendirme kampanyası başlatan Aygaz, Covid-19 döneminde de konuyu gündeme taşıyarak bu dönemde artan aile içi şiddete dikkat çekti.
Dünyayı Turuncuya Boya Hareketi
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı
Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle yayımladığı mesajında, “Salgının yarattığı ekonomik zorluklar, kadınları ve kız çocukları orantısız bir şekilde etkiliyor ve yoksulluğa sürüklüyor, onlara yönelik şiddetin artması riskini taşıyor." dedi. Konuşmasının devamında, "Geçtiğimiz nisan ayında uluslararası topluluğa cinsiyet temelli şiddet salgınını tamamen sonlandırmak için çağrıda bulundum. Bu çağrımı yeniliyor ve bugün yeniden yapıyorum." dedi. Konuşmasına "Gelin, bugün cinsiyet temelli şiddetin sonsuza kadar ortadan kaldırılması için çabalarımızı iki kat arttıralım." çağrısı yaparak son verdi.

25 Kasım 2020'de Kadınlara Yönelik Şiddete Birlikte Son Verebiliriz diyen BM Kadın Birimi "Dünyayı Turuncuya Boya" teması ile 16 günlük aktivizm kampanyasını düzenledi. Bu aktivizm her yıl 25 kasımda başlayıp 10 aralıkta son bulmaktadır. 16 günlük bu süreçte ülkemizin önemli tarihi binaları turuncu ışıklarla aydınlatılıyor, mesajı herkese duyurmak için billboardlarda, ekranlarda ve dergilerde turuncu renkli reklam alanları oluşturuluyor, bunlar gibi birçok etkinlik düzenleniyor. Detaylı bilgi edinmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz: _Dunyayi_Turuncuya_Boya_Bilgi_Notu.pdf (icc.org.tr)
Sen De Bir Ateş Böceği Yak, Karanlığı Aydınlat
Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik siber şiddete dikkat çekmek ve çevrimiçi bir dayanışma
ağı oluşturmak için ekranlar, kampanyanın sembolü olan ateş böcekleriyle aydınlanıyor. "Sen de bir ateş böceği yak, karanlığı aydınlat." sloganıyla 1 milyon ateş böceği toplamayı hedefleyen kampanyaya, bağlantıya tıkladıktan sonra birkaç sorudan oluşan anketi doldurarak destek olabilirsiniz.
Kadınlara yönelik siber şiddete dur demek için "Karanlığı Aydınlat" kampanyası, 2020 Effie Ödülleri'nde Gümüş Effie Ödülü'ne layık görüldü. Kampanya kapsamında açılan ve Türkiye'nin kamusal alanda sergilenen ilk ışık enstalasyon sergisi olma unvanına sahip Karanlığı Aydınlat Sergisi ise Uluslararası Modern Sanat Bienali BienalSur Finalistleri arasında yerini aldı.
Eşit Değerde İşe Eşit Ücret Prensibi
18 Eylül, Uluslararası Eşit Ücret Günü olarak belirlenmesinin ardından ILO, UN WOMEN ve Türkiye direktörleri de eşit ücret çağrısında bulundu. Eşit değerde eşit ücret prensibine göre
kadınların erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen erkek çalışanlardan daha az ücret almaları
sorununu 2030 yılına kadar bitirmeyi hedeflediler.
Türkiye'de, cinsiyete dayalı ücret farkı nedir? Kadınlar neden daha az kazanıyor? sorularına yanıt bulmak ve cinsiyete dayalı ücret farkını önlemek için etkili politikalar geliştirmek, gibi konulara "Eşit Değerde Eşit Ücret Temel Bir İnsan Hakkıdır" başlığı altında değinilen konulardı.

Yazıyı sonlandırmadan önce sizlere ufak bir bilgi daha vermek istiyorum. Eğer sizler de BM Kadın Birimi'nin bir parçası olmak, dünyamızı daha güzel hale getirmek için fikirlerinizi sunmak isterseniz bağlantıya tıklayarak tüm dünya kadınlarına destek olabilirsiniz. Sen de katıl | Türkiye'de Birleşmiş Milletler (un.org)